Oostkapelle in vogelvlucht

Recht van Wikipedia

Oostkapelle (Oôskappel) is een dorp binnen de gemeente Veere. Met zo'n 2500 inwoners is het een van de grotere kernen van de gemeente. Het dorp bestaat uit een kleine kern met bebouwing, waartussen nog veel oude boerderijen liggen. Even buiten de eigenlijke kom ligt een park met exclusieve huizen, voornamelijk bewoond door mensen van buiten het dorp.

Oostkapelle dankt zijn naam aan een kapel die hier in vroeger tijden moet hebben gestaan, samen met een andere kapel, die op de plaats van het huidige Westkapelle ligt. Als vestingplaats ontwikkelde het westelijke zusje van Oostkapelle zich lopende de Middeleeuwen echter beter dan Oostkapelle, dat tot in de twintigste eeuw een boerendorp bleef.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de plaats zich echter in het spoor van o.m. Domburg en Zoutelande tot een badplaats, met het duingebied en de Noordzee op korte afstand. Het dorp werd dan ook niet onderhevig aan leegloop.

 

Wat is er zoal te vinden

Boodschappen

Passend bij haar omvang heeft Oostkapelle een kleine en gezellige dorpskern. Vanuit ons huis fiets je er in een paar minuten naar toe. Ga je met de auto, parkeer dan achter de lokale Emté supermarkt. Die hebben ook een drogisterij en postkantoor in huis. Mocht die gesloten zijn dan red je het altijd nog met de Albert Heijn XL in Vlissingen, open tot 21 uur en op zondag! In het seizoen zijn ook veel dichtbij gelegen campingwinkels op de raarste tijdstippen open.

Maar....in het dorp vind je ook ronduit uitstekende kleine middenstanders:

http://www.bakkerijvader.nl Bakkerij Vader, prachtbrood, echte Zeeuwse bolussen en ze hebben ook een aangesloten lunchroom.

http://www.slagerijheersma.nl Slagerij Heersma, super vleeswaren, top vlees, vakkundig personeel en uitstekende BBQ produkten; probeer zeker hun eigen gemaakte frikadel!

https://www.vandekreekevis.nl is de lokale visboer en tevens restuarant. 

Streekproducten

Om je vingers bij af te likken. Vers van het land en / of met liefde bereid en verkijgbaar in de omliggende dorpen. 

http://www.imkerijpoppendamme.nl/ in Grijpskerke

http://www.groenteschuurtje.nl/ in Serooskerke

Buiten de deur eten

Als je de lekkerste friet van Nederland wilt proeven ga je meteen naar http://debostent.nl/ Een eenvoudige frietboetiek op loopafstand van ons huis. Net zo lekkere friet vind je overigens in het dorp bij 'de Babbelaar'. Op de hoek van het dorpsplein vind je hun snackbar. Wil je wat aangekleder eten dan biedt hun gelijknamige bar-restaurant met eenvoudige kaart uitkomst. Daarnaast zien we veel gezinnen bij 'de Pannenkoekenbakker' familierestaurant. Verder zie je op loopafstand van elkaar in het centrum een Griek, Chinees en een Italiaan die het culinaire landschap compleet maken. Dichter bij ons huis kun je terecht bij Boschhoek (letterlijk op de hoek richting de Piraat) https://www.boschhoek.nl/ en de diverse strandpaviljoens. Check van te voren wel even hun openingstijden buiten het seizoen. In de omliggende dorpen en steden is er ook culinaire keuze genoeg.

Wij komen graag bij http://www.degespletenarent.nl/ (top tent in Middelburg), hun nieuwe tent in Veere http://www.dewerf.nl en http://www.silvys.nl/ (heerlijke italiaan ook in Middelburg). Maar eh, zelf kokkerellen in onze goed toegeruste keuken kan natuurlijk ook.

Fun shoppen

In het dorp vind je diverse winkeltjes met kleding, lectuur, bloemen, schoenen en souvenirs. Aanrader voor de dames zijn boetiek 'De Zon', Seaside http://www.seasideoostkapelle.nl/ en 'Bernadien' http://bernardien.wix.com/winkel . Je merkt vanzelf wel of er iets voor je bij zit. In buurdorp Domburg is het allemaal wat mondainer http://www.denobelaerdomburg.nl/, meer winkels, exclusieve merken, volop terrassen en talrijke eettenten. Neem vooral eens een koffie of thee plankje bij http://www.ijsvogel-domburg.nl/ Domburg heeft elke zondagmiddag koopzondag en je fietst er zo naar toe.

Vlissingen en Middelburg zijn goed bereikbaar en bieden een keuze aan winkels zoals je dat van een grote stad verwacht. Middelburg is met haar rijke historische panden prachtig om te zien en heeft prachtige winkelstraten. Ga maar eens kijken bij "de Drvkkerij", één van de mooiste boekenwinkels van Nederland http://www.de-drvkkery.nl/